Google Nexus 5 er her – den femte generation af den yderst populære, kraftfulde, Google-designet ”Nexus” serie, som ovenikøbet er væsentlig billigere end konkurrenterne i samme prisleje. Det er igen LG der har fået lov til at producere dem. Vi tager et kig på herlighederne og ser om LG igen har formået at løfte forventningerne til den nyeste supertelefon.
Der er altid noget særligt omkring hhv. annonceringerne og lanceringerne af Googles Nexus telefoner. Mobilnørderne venter som regel i tykke klaser for at få fat i et eksemplar og det skyldes primært at Nexus mobilerne ofte er med helt i toppen hvad angår hardware og performance, og samtidig sælges til billigere penge end lignende topmodeller fra andre Android producenter.
Desuden er der tradition fra Googles side for at levere den nye serie med det nyeste Android styresystem præ-installeret, et stykke tid før konkurrenterne får fingrene i det. Det holder ligeledes stik i denne omgang, hvor der er tale om Android 4.4 – også kaldet KitKat. Da telefonen er fra Androids fader, ”slipper” du ydermere for hvad man kalder ”bloatware”, som refererer til de producentspecifikke infterfaces som producenter som Samsung installerer ovenpå Android (fx TouchWiz).
Nexus telefonerne leveres som helt rene Android enheder, som systemet var tiltænkt. Det er det tætteste vi kommer mobiloperativsystem-til-producent-forholdet for Android som hos Apple og iPhonen.
Mobilen fås i to farver – hvid og sort. Nexus-traditionen tro er den meget anonym i looket, hvilket jeg faktisk synes klæder den. Uanset om du vælger lys eller mørk, er den omsluttet af blødt plastik, som giver den et lettere mat udtryk (god detalje for dem med fedtede fingre) og som sørger for den ikke sådan lige smutter ud af hånden.
Som navnet antyder, er enheden udstyret med et 5” display, som – rent størrelsesmæssigt – rammer lige ned midt i high-end markedet for mobiler. If. redaktionen, hverken for stort (Sony Xperia Z Ultra) eller for lille (iPhone 5S).
Google og LG har holdt kanten om skærmen forholdsvis tynd, så hele telefonen er ikke meget større end skærmen – lige til at have med i lommen. Fronten prydes desuden af højtaleren, front-vendt kamera og lyssensorer i toppen. På bagsiden finder du det primære kamera, LED blitz, LG logoet og det subtile ”nexus”.
Googles hensigt med Nexus 5 er at producere en telefon, der måske ikke nødvendigvis skal være den bedste nogensinde (selvom det er tæt på), men derimod at lave et produkt som er ”godt nok” til selv de teknisk fokuserede. Det endelig mål er at få Android telefonerne ud i så mange hænder som muligt, så søgegiganten nupper markedsandele som senere kan tjenes hjem på anden vis. Og det kommer os forbrugere til gode, idet det gør Google Nexus 5 til en attraktiv smartphone rent prismæssigt.
Nexus 5 er, som nævnt indledningsvis, produceret af LG, men Google har været inde over både hardware of software. Software valget giver sig selv, men hardwaren er udvalgt efter eksisterende. I dette tilfælde hardware fra LG G2, som også en fremragende (og forholdsvis billig, skal jeg huske at nævne) smartphone.
De rene tekniske specifikationer ser således ud:
Skærm på lige under 5 tommer i diagonalen, som er af typen full HD IPS Plus. Quad-core processor på 2,3 GHz (Snapdragon 800) og 2 GB RAM. En smule under antal RAM hos Samsung Galaxy Note 3 (den med stylus pennen), men igen, også væsentlig billigere. Du får desuden enten 16 eller 32 GB hukommelse (alt efter hvilken version du vælger), 8 megapixel kamera til billeder og full HD optagelser, som desuden inkluderer billedstabilisering, ansigtsgenkendelse og jeg-skal-komme-efter-dig, 4G LTE, Wifi, NFC, Bluetooth, GPS… *dyb indånding*
Det er muligt Galaxy Note 3 har 1 GB mere RAM, men i og med Nexus 5 leveres uden ”ekstra” producentspecifik brugerflade og altså blot med det ”rene” Android KitKat, så oversættes det til den hurtigst-reagerende Android smartphone på markedet til dato. Dvs. apps, video, billeder, spil osv. loader med det samme du trykker, og der er ingen lag mellem skærmene.
Telefonens chassis byder desværre ikke på en åbning til microSD kort, som vi ser det hos søstermobilen G2, så har du tænkt dig at gemme en masse filer lokalt, er det en god idé at vælge 32 GB udgaven. Google Drive er naturligvis inkluderet fra start, som giver dig god mulighed for brug af ”skyen” til dine filer, hvis du skulle vælge den mindre udgave.
En anden ting der ligeledes kunne være bedre er størrelsen på batteriet. 2300 mAh til sådan et bæst af en smartphone, er måske lige i underkanten. Ved almindeligt moderat brug, skal du nok regne med at oplade den en gang om dagen.
Som nævnt, kører den på det nyeste Android – 4.4 aka KitKat. Det fungerer uden brug af andre producentspecifikke interfaces, præcis som Google havde tiltænkt det skulle se ud og virke, og effekten er til at mærke. Mobilen fungerer utroligt gnidningsfri og er lynhurtig til at reagere.
I det nye KitKat er Google Now introduceret, som forbinder til din Google konto og synkroniserer med Gmail, kontaker, kalender, Google maps og mere – lidt som en personlig assistent, eller som en ”brugbar” udgave af Apples Siri. Eksempelvis kan den fortælle dig om du, baseret på trafikmeldinger, vil komme for sent til et møde eller stillingen for kampen det yndlingshold spiller.
8 megapixel kamera med autofokus, optisk billedstabilisering, LED blitz, smil- og ansigtsgenkendelse, ”photo sphere”, som optager i full HD (1080p). LG G2’s kamera er på 13MP, så alt i alt ligger det en smule under søsterversionen, men ellers er der ikke rigtigt en finger at sætte på kvaliteten af billederne.
Det er altid lidt specielt når der lanceres en ny Google Nexus – det er lidt som lanceringen af Apples nye iPhone hvert år, blot i Android version. Hvorfor er det specielt, når så mange andre også laver Androidmobiler, spørger du måske. Det er specielt fordi Nexusmobilerne er lavet efter Googles eget hoved, og sådan som Android RIGTIGT var tiltænkt. Uden bloatware og andet udueligt software. Bare den rene Android oplevelse. Udover det, så er der også tradition for at give kunderne den nyeste udgave, som i år er KitKat. Den version finder man ikke andre steder p.t.
Kobler man den Android KitKat sammen med optimeret hardware, som i øvrigt inkluderer 16/32 GB hukommelse, 8 MP kamera, quad-core 2,3 Ghz CPU, 2 GB RAM, 4G LTE og meget mere, så har du nær den perfekte mobiltelefon. Skal man gå i små sko – og det skal man jo – så kunne jeg godt have ønsket med et større batteri, samt mulighed for at udbygge hukommelsen med eksternt microSD kort. Batterilevetiden er dog helt acceptabelt, men sprænger dog ingen rammer for hvad der kan lade sig gøre på den front. Og kan du leve med ikke at kunne smide ekstra plads i bæstet, så er Nexus 5 valget for dig!
[Se billedgalleri på mobilterminalen.dk]Generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – all versions
CDMA 800 / 1900 – North America version
3G Network HSDPA 800 / 850 / 1700 / 1900 / 2100 / 900 – North America version
HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
4G Network LTE 700 / 800 / 850 / 1700 / 1900 / 2100 / 2600 – North America version
LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
SIM Micro-SIM
Størrelse
Dimensions 137.9 x 69.2 x 8.6 mm (5.43 x 2.72 x 0.34 in)
Weight 130 g (4.59 oz)
Skærm/display
Type True HD IPS+ capacitive touchscreen, 16M colors
Size 1080 x 1920 pixels, 4.95 inches (~445 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass 3
Lyd
Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
Hukommelse
Card slot No
Internal 16/32 GB, 2 GB RAM
Overførsel og data
GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
EDGE Class 12
Speed DC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP
NFC Yes
USB Yes, microUSB (SlimPort) v2.0
Kamera
Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, optical image stabilization, LED flash, check quality
Features Geo-tagging, touch focus, face detection, photo sphere
Video Yes, 1080p@30fps, check quality
Secondary Yes, 1.3 MP
Styresystem og funktioner
OS Android OS, v4.4 (KitKat)
Chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
CPU Quad-core 2.3 GHz Krait 400
GPU Adreno 330
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML5
Radio No
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Black, White
– Wireless charging
– SNS integration
– Active noise cancellation with dedicated mic
– MP4/H.264/H.263 player
– MP3/WAV/eAAC+/AC3 player
– Organizer
– Image/video editor
– Document editor
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input
Batteri
Non-removable Li-Po 2300 mAh battery
Stand-by (2G) / Up to 300 h (3G)
Talk time (2G) / Up to 17 h (3G)
Læs mere om Google Nexus 5 på Google.com
Samsung fortsætter deres yderst succesrige ”Galaxy” serie med den nye Samsung Galaxy Xpress, som har til formål at ramme lige midt i markedet af mobiltelefoner. Og det er præcis hvad den gør.
Ved første øjekast, ligner Galaxy Xpress en smule en miniudgave af best-selleren Galaxy S3, men det den faktisk er, er et yderst godt bud på en masse features og funktioner til forholdsvis billige penge (generelt under halv pris af dens ”storebrødre” fra samme serie).
Selve telefonen ligner mange andre Samsung mobiler – om det er positivt eller negativt, er op til den enkelte, men uanset om man kan kalde den unik eller ej, så har den et meget neutralt ydre, som vi kender det fra andre Galaxymobiler, idet den har bløde runde hjørner, leveres enten i hvid eller mørkegrå, har knapperne i bunden (med den store i midten) og ”SAMSUNG” logoet i toppen under højtaleren.
Kanten prydes af en metal-lignende ramme (uden at være det), som giver den et lettere eksklusivt look. På bagsiden finder du igen det velkendte logo, samt kamera og kameralys ved siden af hinanden.
Mobilen er fremstillet i et ”børstet” finish, som går godt til den. Skal man lave en telefon i plastik, kan man lige så godt få det til at se lækkert ud, modsat LG’s nye topmodel LG G2, som er udført i et lettere kedeligt glossy plastik.
Selve enheden er ret tynd – målet blot 9,7 mm i tykkelse og vejer 139,1 g. Vægten er i hverken i den tunge eller lette ende for denne type telefon, så vægten er ikke noget der vil være en deal breaker.
Galaxy Xpress er udstyret med en 4,5” Super AMOLED Plus WVGA skærm, som viser 16 mio farver, med en opløsning på 800×480 pixel. Super AMOLED er traditionelt kendt for dens egenskab til at gengive sort godt (dvs. mørk sort, frem for mørk grå på andre skærmpaneler) og det går ligeledes igen her.
Der er generelt ingen problemer med at betjene displayet: det er let og gnidningsfrit at zoome, trykke og på anden måde navigere. Tekst på skærmen kan dog godt bære præg af en svag aura af lys, som kan virke lettere irriterende. Det er dog noget man mest ser hvis man ser skærmen fra siden frem for lige på.
Udover Super AMOLED displayet, leveres den med 8 GB intern hukommelse, samt mulighed for microSD på op til 32 GB, som giver rigeligt med plads til både musik, apps, film og billeder. Processoren er af typen Qualzomm Snapdragon 400 dual-core på 1,2 GHz. En god solid størrelse for en mobil i Xpress’s prisklasse, men ikke noget der springer skalaen.
Kameraet er på 5 megapixel, og selvom den er udstyret med autofokus, LED blitz, geo-tagging, touch fokus, smil- og ansigtsgenkendelse samt billedstabilisering, så er det her der er sparet på kræfterne for at holde prisen nede. Misforstå mig ikke, kameraet er stadig i stand til at tage fine billeder, men det bliver bare aldrig helt så godt som på high-end modellerne som GS4 og Galaxy Note 3 (men det var der vist heller ingen der havde troet?).
Desuden kører den på Android (Jelly Bean i skrivende stund, som nok får en opdatering inden længe) og som en ekstra bonus er den udstyret med LTE netværk til lynhurtige overførsler.
Alt i alt går du ikke galt i byen med en Galaxy Xpress. Mobilen er en middel-telefon, som har til hensigt at ramme pladask midt i markedet. Der er sparet lidt på processorkraft og kameraet (henholdsvis 1,2 GHz dual-core og 5 megapixel) for at holde prisen nede, og det er lykkedes. Vejledende udsalgspris på Galaxy Xpress ligger under halv pris af storebrødrene i Galaxy serien, og du får samtidig en masse features (som Samsung er kendt for) til forholdsvis billige penge.
Batteriet holder længe på en telefon som denne der ikke dræner alt for meget med kæmpe skærme og store processorer, så hvis du går op i solide smartphones der holder på strømmen over længere periode, samt at få ”value-for-money”, så er Samsung Galaxy Xpress valget for dig!
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse:
[Se billedgalleri på mobilterminalen.dk]Generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 850 / 900 / 2100
4G Network LTE 800 / 900 / 1800 / 2600
SIM Micro-SIM
Størrelse
Dimensions 132.2 x 69.1 x 9.3 mm (5.20 x 2.72 x 0.37 in)
Weight 139.1 g (4.90 oz)
Display og skærm
Type Super AMOLED Plus capacitive touchscreen, 16M colors
Size 480 x 800 pixels, 4.5 inches (~207 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Lyd
Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
Hukommelse
Card slot microSD, up to 32 GB
Internal 8 GB storage, 1 GB RAM
Data- og overførsel
GPRS Yes
EDGE Yes
Speed HSDPA, 21.1 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, LTE
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP, EDR
NFC Yes
USB Yes, microUSB v2.0 (MHL)
Kamera
Primary 5 MP, 2592х1944 pixels, autofocus, LED flash, check quality
Features Geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization
Video Yes, 720p@30fps, stereo sound rec., check quality
Secondary Yes, 1.3 MP, 720p@30fps
Funktioner og styresystem
OS Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean)
Chipset Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400
CPU Dual-core 1.2 GHz Krait
GPU Adreno 305
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML5
Radio Stereo FM radio with RDS, FM recording
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors White, Gray
– SNS integration
– TV-out (via MHL A/V link)
– MP4/WMV/H.264/H.263 player
– MP3/WAV/eAAC+/FLAC player
– Organizer
– Image/video editor
– Document viewer
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input
Batteri
Li-Ion 2000 mAh battery
Stand-by Up to 586 h (2G) / Up to 581 h (3G)
Talk time Up to 19 h 23 min (2G) / Up to 11 h 30 min (3G)
Læs mere om Samsung Galaxy Xpress
Der udspiller sig en regulær krig på smartphone-markedet i disse tider mellem mobilproducenterne, som handler om at lave den største og vildeste smartphone. Sådan ser det i hvert fald ud udefra. Apple holder sig stadig til deres smalle formfaktor (jf. de nyeste skud på stammen – iPhone 5S og 5C), men på den anden side af hækken, ser landskabet væsentlig anderledes ud. Det startede med Android, men trenden er nu så småt begyndt at bevæge sig over i Windows Phone lejren, specielt i lyset af den kommende Nokia Lumia 1520.
Fænomenet kaldes ”phablets”, som ifølge Wikipedia betyder mobiltelefoner med en diagonal størrelse mellem 5 og 6,9 tommer.
LG’s nyeste forsøg på at takle de største rivaler (hhv. Samsung Galaxy S4 og HTC One) er den nye LG G2, som kører på Android og hvor du faktisk får ret meget for pengene. Det bemærkelsesværdige er de mange specifikationer vi kun ser på de forholdsvis dyre mobiler. Her får du stort set det samme, men til billigere penge. Er det så det værd? Vi har taget et kig på skønheden, så læs videre.
Det åbenlyse første man bemærker, er den store skærm, som måler hele 5,2 tommer i diagonalen og gør dermed G2 til en vaske ægte phablet. Nå man ser det tal på skrift lyder det af meget, men telefonen er faktisk ikke så synlig stor som man kunne forvente/frygte. LG har tydeligvis været opmærksom på at gøre selve chassiset så lille som muligt, for ikke at skræmme den almindelige smartphone bruger alt for langt væk. Og det er lykkedes.
Det skyldes den smalle ramme rundt om displayet, samt den knap-fri forside, som gør at det egentlig kun er den store skærm der pryder fronten. Et smart træk, hvis du spørger mig. På trods af den større skærm, er mobilen ikke meget større end Samsungs Galaxy S4.
Hvorvidt man foretrækker den ene frem for den anden er naturligvis en smagssag, men jeg synes S4’eren er mere attraktiv. Den ”børstede” overflade på S4’eren (og egentlig flere fra Galaxy serien, inkl. Xpress) gør det bedre for mig, end G2’erens ”plastik look”. Og den vinder slet ikke i kampen med HTCs One og/eller HTC One Max, men så igen, det er der ingen på markedet p.t. der gør. Der er simpelthen tale om mobilmarkedets B&O ækvivalent.
Telefonen er produceret i et glossy plastik-cover, som går ud i ét, hvilket vil sige man ikke kan udstyre den med andet eksternt batteri. Den har runde hjørner, og som noget meget interessant, har LG placeret volumen- og tænd-sluk-knappen på bagsiden, lige under kameraet. At betjene knapperne kræver tilvænning, men LG argumenterer for at det skulle være anatomisk tilgængeligt for dine fingre når du holder telefonen til øret. Hvorvidt det stemmer overens med din hånd, afhænger vel af håndens størrelse. Mange rapporterer om, at tilvænningen var hurtig og at det bestemt ikke er hverken besværligt eller irriterende at betjene mobilen fra bagsiden frem for fra siden, hvor disse knapper traditionelt er placeret.
Mobilen prydes af et kæmpe IPS 5,2” display, som har en fuld HD opløsning på 1080×1920 pixel med en pixeltæthed på 424 ppi (Pixel Per Inch), som det kaldes. For at sætte det i relief, har Samsung Galaxy Note 3 386 ppi, HTC One 469 ppi og Samsung Galaxy S4 441 ppi. Med andre ord, yderst respektabelt for en skærm i den størrelse, som producerer nogle knivskarpe og klare billeder. Uanset hvor tæt du kigger på skærmen, er det umuligt at skelne pixelsne fra hinanden.
Selvom gengivelsen af sort ikke er i top, som det er på mange Super AMOLED displays, er farvegengivelsen yderst præcis, som er med til at give billeder og video en levende fornemmelse.
G2’eren kører på Android (i skrivende stund – Jelle Bean, 4.2, som sædvanen tro får opdateringsmulighed med 99 % sikkerhed) og kan bryste sig af fremragende specs som en Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 processor på 2,26 GHz quad-core. For alle ikke-nørder betyder det en af de hurtigste processorer på mobilmarkedet, så det er svært at ønske sig mere.
Du har mulighed for at vælge mellem en 16- og 32 GB variant og telefonen er udstyret med 2 GB RAM. Du får desuden mulighed for at gå på trådløst netværk (WiFi) og den har både Bluetooth 4.0, NFC, infrarød og 4G LTE til bredbånd hurtigere end de fleste har i hjemmet.
Batteriet er et stort 3000 mAh internt batteri, som pga. mobilens chassis, ikke kan skiftes (som vi kender det fra Apples iPhone). Flere af topmodellerne på mobilmarkedet har batterier mellem 2-3000 mAh, så G2’eren er bestemt i den høje ende af skalaen.
Tung daglig brug, som kan inkludere diverse push beskeder slået til, WiFi, Bluetooth, Facebook, Twitter, e-mails, Sms’er, lidt video og spil, burde G2 sagtens kunne klare uden at være løbet helt tør når dagen er omme. Og det siger ikke så lidt, når en skærm på 5,2” skal trække hele herligheden.
Kameraet på G2 er fremragende. Det er tydeligt producenterne ligeledes udkæmper en kamp på kamerafronten, med Nokia Lumia i spidsen med deres Carl Zeiss optik og de gigantiske 41 megapixel på Lumia 1020. På den anden side har vi HTC One, der med deres specielle linse mener at kun 4 megapixel er tilstrækkeligt, da den lukker mere lys ind og dermed giver bedre billeder.
Rent specifikationsmæssigt lander vi på 13 megapixels, som igen er i den høje ende af skalaen. Konventionel visdom siger at det ikke kun er antal megapixel der skaber et godt kamera, og mens der er noget om det, så lander LG alligevel på et fremragende kameraprodukt, idet der både produceres klare og skarpe billeder, som er fulde af farver og som også klarer sig godt i mørkere omgivelser.
Kameraet er så godt som man kan forvente fra en mobil, og det er det underordnet om du vil skyde billeder til Facebook, Instagram, Twitter, eller til Tante Tinas Onkel Oles bryllupsdag. Kameraet kan bruges til det hele. Det skyldes blandt andet at G2’eren er udstyret med optisk billedstabilisering (OIS), som hjælper med at holde billedet stille og justerer farverne.
Du har ydermere mulighed for at justere kameraets funktioner til dine egne præferencer, såsom fokus, ISO, hvidbalance, eksposering m.m.
Fordi Android er et Open Source operativsystem, gør producenter en dyd ud af at opsætte brugerflader som kører ovenpå Android. HTC har Sense, Samsung har TouchWiz og mindre kendte producenter i Danmark, som Motorola, har deres.
LG har også sit eget, og det er faktisk et helt OK interface. Logisk opbygget, uden alt for meget ”bloatware” og knapperne og indstillingsmuligheder er hvor du kunne forvente dem. LG’s brugerflade er i det hele taget ikke meget anderledes end ”barebone” Android, som kendt fra Googles egne mobilserie – Nexus.
Af LG-brugerflade specifikke aspekter, kan nævnes QSlide, som er en multitaskfunktion, som tillader dig at køre to apps på samme tid (som f.eks. at læse og se video på samme tid). En funktion som kun rigtig er nyttig på mobiler når de når en vis størrelse, så det passer perfekt ind i billedet her.
Først og fremmest skal det siges, at der virkelig er tale om en lækker smartphone, som kan få enhver tech-nørd ud på kanten af stolen — især hardware-pris forholdet taget i betragtning.
Til relativt små penge får du en mobil der sagtens kan måle sig med nogle af de dyreste og ”bedste” mobiler på markedet.
Med G2 får du en stor 5,2” skærm med umådelig høj pixeltæthed, du får 2 GB RAM og en lynhurtig quad-core 2,26 GHz processor, samt alle de forbindelsesfeatures du kunne ønske dig, som WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, infrarød m.m.
A great specification combined with impressive design and handy software features mean there’s very little to dislike about this handset
Chris Martin – PCAdvisor.co.uk
Kameraet tager skarpe og farvekorrekte 13 megapixel billeder og optager ligeledes højkvalitetsvideo til enhver lejlighed. Selv LGs brugerflade kan man ikke sige meget negativt om (det man kan sige, er vel næsten sin subjektive holdning), men skulle man pointere en lille svaghed i et ellers ganske helstøbt mobileksemplar, skulle det være den, tilsyneladende, billige skal mobilen leveres i. At holde telefonen kan godt føles lidt plastik-agtigt.
Kan du se dig ud over det faktum, kan du vænne dig til at knapperne sidder på bagsiden (nemt), og er det ikke super vigtigt for dig at kunne installere ekstern microSD kort (husk på du “blot” kan vælge 32GB versionen) er LG G2 et af de varmeste bud på en fremragende phablet i 2013 indtil nu, og den bliver nok næppe væltet af pinden. Du får ganske enkelt en smartphone der måler sig med de bedste og dyreste på markedet, men til næsten halv pris af disse. Alt i alt, de varmeste anbefalinger herfra.
[Se billedgalleri på mobilterminalen.dk]The LG G2 is an extremely impressive handset in many ways. The screen is superb, the phone feels compact despite its large display, and its camera and battery life are astounding
Chris Finnamore – Handtec.co.uk
Generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
CDMA 800 / 1900 – CDMA version
3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
CDMA2000 1xEV-DO – CDMA version
4G Network LTE 900 / 1800 / 2100 / 2600 / 850
LTE – CDMA version
SIM Micro-SIM
Størrelse
Dimensions 138.5 x 70.9 x 8.9 mm (5.45 x 2.79 x 0.35 in)
Weight 143 g (5.04 oz)
Skærm/display
Type True HD-IPS + LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size 1080 x 1920 pixels, 5.2 inches (~424 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass 2
Lyd
Alert types Vibration, MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
– Dolby mobile sound enhancement
Hukommelse
Card slot No
Internal 16/32 GB, 2 GB RAM
Data- og overførsel
GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
EDGE Class 12
Speed HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 21 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL/ EV-DO Rev. A, up to 3.1 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP, LE
NFC Yes
Infrared port Yes
USB Yes, microUSB v2.0 (SlimPort), USB On-the-go, USB Host
Kamera
Primary 13 MP, autofocus, optical image stabilization, LED flash, check quality
Features Simultaneous video and image recording, geo-tagging, face detection, HDR
Video Yes, 1080p@60fps, HDR, stereo sound rec., video stabilization, check quality
Secondary Yes, 2.1 MP, 1080p@30fps
Funktioner, features og styresystem
OS Android
Chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
CPU Quad-core 2.26 GHz Krait 400
GPU Adreno 330
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML5
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Black, White
– Active noise cancellation with dedicated mic
– SNS applications
– MP4/DviX/XviD/H.264/H.263/WMV player
– MP3/WAV/FLAC/eAAC+/AC3/WMA player
– Photo viewer/editor
– Document viewer
– Organizer
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input
Batteri
Non-removable Li-Po 3000 mAh battery
Stand-by Up to 790 h (2G) / Up to 900 h (3G)
Talk time Up to 16 h 30 min (2G) / Up to 17 h 30 min (3G)
Se mere på LG’s officielle side her.
[chart maker=”Samsung” product=”Galaxy S3 Mini”]
Samsung har opfulgt deres kæmpe salgssucces, Galaxy S3, med en minimodel, for den som synes den oprindelige var både en tand for dyr og lidt for stor. Med Mini-udgaven får du en mobiltelefon i den vanlige verdensklasse vi er bekendt med fra Samsungs side, i en enhed der er bekvem at holde i hånden.
Se billeder herunder (åbner i nyt vindue):
Galaxy Note II (og 4G udgaven) er den største smartphone Samsung har produceret til dato.
Skærmen, af typen AMOLED, måler gigantiske 5,5″ i diagonalen. Som noget nyt, medfølger en S pen, som mange nok husker fra de tidligere PDA dage. Der er sket meget siden, og især med betjening med en interaktiv pen. Man får derfor slet ikke følelsen af besværlighed. Den er nemt at navigere med og faktisk ret praktisk til mere præcise manøvreringer.
Mobilen optager i full HD (1080P til de tekniske) har er udstyret med en processor på 1,6 GHz.
Se billede har Galaxy Note 2 4G holdt i hånden:
En ting der altid har plaget tablets er manglen på lagerplads. Hvor normale bærbare computere typisk svinger med harddiske på 500 GB til 1 TB (og i visse tilfælde helt op til 2 TB). Tablets har derimod indtil nu været mere eller mindre begrænset til 64 GB.
Ifølge kode i den nyeste beta af iOS 6.1 ser det dog ud til at Apple vil udvide med lagerplads på iPad’en. Koden i betaen indeholder nemlig referencer til en 128 GB model, og det samme gør iTunes 11. Der er dog ikke tale om en 5. generations iPad, men derimod stadigvæk en 4. generations som har været ude siden iPhone 5.
Det er allerede nu muligt at få udvidet lagerplads på tablets via særlige løsninger. Nogen Android-tablets benytter microSD kort som nemt kan skiftes ud, og der findes løsninger der bl.a. tillader dig at forbinde USB-nøgler eller harddiske til en enhed gennem micro-USB’porten, samt at visse tablets kan sættes i en dock, hvilket kan give udvidet plads.
Og nogen steder er det også mere nødvendigt end andre. Windows 8 er bl.a. blevet kritiseret for at stjæle langt mere af den sparsomme lagerplads end Android og iOS. En af årsagerne til at tablets generelt har lagt lavere lagerplads end bærbare computere er at de er designet til at være mere afhængige af batterier og være langt lettere, hvilket udelukker traditionelle harddiske og SSD’er. Vi håber dog at dette er starten på en trend, og at vi snart kan se kan se tablets med 128 eller 256 GB plads til rimelige penge.
Den nye 128 GB model skulle efter sigende både komme i sort og hvid, og med både Wi-fi og LTE.
Sony har netop annonceret deres nyeste tablet i Japan, Xperia Tablet Z, som skal styrke Sonys lineup inde for tabletmarkedet.
Der er tale om en 10.1″ tablet med en 1920 x 1080 fuld HD skærm, en Qualcomm APQ8064 1,5 Ghz quad-core processor, Android 4.1 Jelly Bean, 2 GB RAM, 32 GB intern hukommelse medet dertilhørende microSD slot samt et 8,1 megapixel kamera med Sonys Exmor R sensor. Enheden kommer også med NFC og en 4G radio, og kan derfor levere høje internethastigheder selv når man er på farten. Sony har også givet Tablet Z deres S-Force virtuelle surround sound system. Vi har endnu ikke haft mulighed for at teste en enhed med dette system, men vi har været meget imponerede over lydkvaliteten i mange andre tablets, så vi antager at Sony leverer en god lydoplevelse.
Den måske mest imponerende feature ved denne tablet er at Sony har formået at pakke alle disse ting ned i en enhed på kun 6,9 mm og 495 gram. Det gør den både til verdens tyndeste og letteste 10″ tablet. Batteriet er på 6.000 mAh, hvilket er en tand i underkanten for en tablet med denne skærmstørrelse, men vi krydser fingre for at Sony formår at optimere enheden til at holde så længe som muligt. Sidst men ikke mindst lover Sony at deres nye tablet er både vandtæt og støvfri – vi vil dog ikke anbefale at tage sin Xperia med under bruseren for at teste det.
Hvornår Xperia Tablet Z kommer til Danmark vides endnu ikke.
De sidste års massive bølger af højteknologiske smartphones, fra stort set alle producenter, har, i manges øjne, været en tiltrængt fornyelse af mobilmarkedet, som hidtil har været præget af de mere traditionelle typer med mekaniske knapper og mindre skærme.
Der er dog specielt ét segment i markedet som måske har følt sig en smule udeladt og det er brugerne af standhaftige mobiler. Mobiler som ikke så let går fra hinden ved tab og som kan modstå lettere hårdhændet behandling, som – uden at fornærme nogen – specielt håndværkere kan være kendt for.
Motorola har i flere år lavet disse typer af telefoner og nu vil Sony også være med.
Xperia Go er en hårdfør smartphone, som er specielt designet til at kunne modstå grov behandling, som tab i vand og så er den modstandsdygtig overfor støv. Det betyder bageren ikke behøver at være nervøs for at mobilen tager en tur i kagedejen, for den er lige til at fiske op og bruge igen. En anden god nyhed er at den kan betjenes med både våde og fedtede fingre, men af hygiejniske årsager er det dog stadig tilrådet lige at tørre den af efter sådan en tur.
De fysiske rammer opgør 111 x 60,3 x 9,8 mm og vejer lige præcis 110 g. Der er derfor ikke tale om en særlig stor smartphone, hvilket muligvis vil glæde håndværkere og brugere der arbejder i det fri. Den er nemlig nem at have med i en arbejdsbuks eller jakke.
[Se billedgalleri på mobilterminalen.dk]Telefonen er IP67 (Ingress Protection) certificeret. 6-tallet står for modstandsdygtighed overfor støvpartikler og 7-tallet refererer til mobilens evne til at sky vand, hvor Sony siger at den kan modstå en dybde på op til én meter. Hvis du vil vide mere om IP kategoriseringer, kan du læse mere her. Som nævnt, kan den ligeledes betjenes med våde fingre, hvilket sjældent er muligt med andre lignende mobiltelefoner. Om telefonen siger Sony:
Vi har designet Xperia Go til at kunne klare alt hvad livet byder på. Vi har givet den et ridsefrit display, en batteribesparende tilstand til når du er sent på den og har sørget for den har den højeste modstandsdygtighed overfor både vand og støv af nogen smartphone.
Sony Mobile
Det problem Motorola har haft tidligere, er at deres hårdføre mobiler sjældent har været et kønt syn (Defy, anyone?). Xperia Go, på trods af dens solide opbygning, er stadig en æstetisk flot telefon. Det utrænede øje vil sandsynligvis ikke kunne se der er tale om en hårdfør model, hvilket er et stort plus.
Følgende video illustrerer hvordan det ser ud når Go filmer under vand:
Bagsiden er ekstrem holdbar, og sørger for at fordele eventuelle stød den måtte få på effektiv vis og alle porte er dækket af plastik for at forhindre indtrængen af uønskede partikler.
Skærmen består af et capacitivt LED baglyst display. Capacitiv betyder et skærmen reagerer på elektriske impulser der opstår når dine fingre rører ved skærmen, og ikke som ved resistiv skærme, som reagerer fra tryk. Displayet måler 320 x 480 pixels (som udgør 3,5” – den samme størrelse som på iPhone 4 og 4S) og den understøtter multitouch på op til fire fingre. Glasset af ridsefrit, men dermed ikke ment som en invitation til at ridse løs. I min erfaring er ”ridsefrit” ment til en hvis grænse.
Lyden er udmærket, både den fra øretelefonerne og den indbyggede højtaler til medhør, ringesignaler, videokigning og mere. I højre side finder du et 3,5 mm jackstik, så du kan stilslutte øre- eller hovedtelefoner. Det er anvendeligt når man fx lytter til Spotify eller andre musiktjenester.
Android styresystemet fra Google benyttes på Xperia Go, hvilket giver dig mulighed for installation af alle de apps du kunne tænke dig (og nye kommer til hver dag). På et tidspunkt florerede der rygter om Windows Phone-powerede Sony telefoner, men det ser ikke ud til at blive til noget alligevel. Ærgerligt, for Nokia ser ud til sagtens at kunne få det til at virke.
Telefonen er trukket af en processor på 1 Ghz dual core og har 512 MB ram. Prislejet taget i betragtning, er det ganske udmærket specifikationer. På bagsiden er der monteret et 5 megapixel kamera, men du må undvære et på fronten. Kameraet er udstyret med automatisk fokus, som sørger for at stille skarpt for dig uden at du skal nørkle med det selv. Den har LED blitz til oplysning af motiver i mørke omgivelser, ansigts- og smil-genkendelse og 16x digital zoom. Du får også mulighed for geo-tagging ved hjælp af GPS’en, som betyder billeder du tager, bliver markeret på kort.
Til lagring af mediefiler får du 8 GB indbygget hukommelse (hvoraf 4 GB er brugertilgængeligt), og ønsker du mere plads kan den udbygges med yderligere 32 GB i form af microSD kort.
Mobilen fås i sort, hvid og gul og er udstyret med et 1305 mAh batteri, som betyder optil 460 timers standby-tid og op til 5-6 timers taletid, hvis den er opsat til 3G nettet (hvilket er det normale). Desuden får du Bluetooth 3.0, men du må desværre undvære NFC (Near Field Communication).
Med Xperia Go er det nødvendigt at forstå hvad du køber inden du langer dine sparepenge over disken. Hele pointen ved mobilen er et bud på en moderne smartphone som er bygget til at kunne klare de stød og knubs en telefon kan blive udsat for. Et godt bud på målgruppen er håndværkere og andre der kan være hårdhændet med sin telefon, for Go byder nemlig på ridsefrit glas, støv og vandtæt konstruktion og betjening med våde fingre. Et ligeledes glimrende valg for fitness freaken der kan multitaske.
Telefonen ligger i midten af markedet prismæssigt, hvilket betyder du faktisk får en del for pengene. Du får ikke den mest kraftfulde – hvis det er det du ønsker bør du måske tage et kig på Sonys Xperia V.
Generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 900 / 2100 – ST27i
HSDPA 850 / 1900 / 2100 – ST27a
SIM Mini-SIM
Størrelse
Dimensions 111 x 60.3 x 9.8 mm (4.37 x 2.37 x 0.39 in)
Weight 110 g (3.88 oz)
Skærm/display
Type LED-backlit LCD, capacitive touchscreen, 16M colors
Size 320 x 480 pixels, 3.5 inches (~165 ppi pixel density)
Multitouch Yes, up to 4 fingers
Protection Scratch-resistant glass
– Sony Mobile BRAVIA Engine
– IP67 certified – dust and water proof (up to 1m for 30 mins)
Lyd
Alert types Vibration; MP3 ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
Hukommelse
Card slot microSD, up to 32 GB
Internal 8 GB storage (4 GB user available), 512 MB RAM
Data og brug
GPRS Up to 107 kbps
EDGE Up to 296 kbps
Speed HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v3.0 with A2DP, EDR
USB Yes, microUSB v2.0, USB On-the-go
Kamera
Primary 5 MP, 2592 x 1944 pixels, autofocus, LED flash, check quality
Features Geo-tagging, touch focus, face and smile detection, 3D sweep panorama
Video Yes, 720p@30fps, continuous autofocus, video light, video stabilizer, check quality
Secondary No
Styresystem og features
OS Android OS, v2.3 (Gingerbread), upgradeable to v4.0 (Ice Cream Sandwich)
Chipset NovaThor U8500
CPU Dual-core 1 GHz Cortex-A9
GPU Mali-400
Sensors Accelerometer, proximity, compass
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
Browser HTML5, Adobe Flash
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors White, Black, Yellow
– SNS integration
– MP4/H.263/H.264/WMV player
– MP3/eAAC+/WMA/WAV player
– TrackID music recognition
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk
– Document viewer
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input
Batteri
Non-removable Li-Ion 1305 mAh battery
Stand-by Up to 520 h (2G) / Up to 460 h (3G)
Talk time Up to 6 h 30 min (2G) / Up to 5 h 30 min (3G)
Music play Up to 45 h
Se billeder af Xperia Go herunder (åbner i nyt vindue):
[Se billedgalleri på mobilterminalen.dk]Nvidia har med sin Tegra-serie af mobile processorer gjort et stort indtryk på smartphone og tabletmarkedet. Deres seneste quad-core monster, Tegra 3, har været en stor succes i mange telefoner, og nu er Nvidia så klar med efterfølgeren.
Tegra 4 er nu blevet annonceret ved CES, og der er tale om et GPU-monster med høje egenskaber inden for grafikafvikling, som nu engang er Nvidias speciale. I forhold til Tegra 3 så beholder Tegra 4 sin 4-plus-1 opsætning af CPU kerner, dvs. at der stadigvæk er tale om en quad-core CPU, plus den 5. svagstrømskerne der bl.a. benyttes når telefonen er i dvale og hjælper med at spare på strømmen. I denne omgang er det fire stks. Cortex-A15 kerner, nogen af de hurtigste CPU kerner på markedet. Tegra 4 bliver dermed den første quad-core A15 CPU i verden.
Hvor der derimod er sket store fremskridt er på grafikafviklingen. Hvor Tegra 3 sad med 12 GPU-kerner, har Tegra 4 hele 72 af slagsen, seks gange så mange, hvilket også gerne skulle give seks gange så meget ydelse som Tegra 3 på grafikfronten. Nvidia hævder at Tegra 4 benytter op til 45% mindre strøm end Tegra 3 i forbindelse med normalt brug, og giver op til 14 timers HD videoafspilning på en enhed med et gennemsnitligt batteri. Der er også fuld LTE-understøttelse med en ny chip i Tegra 4 til håndtering af bredbåndssignaler. Sidst men ikke mindst har Nvidia givet Tegra 4 en ny DSP (Digital Signal Processor) til billedhåndtering, bl.a. af fotografier. Kvaliteten på et godt fotografi eller en god videooptagelse – samt hvor hurtigt man kan tage billeder efter hinanden – kræver ikke kun et godt kamera, men også en god DSP der bruges.
Nvidia har bestemt ikke planlagt at spilde tiden med at få Tegra 4 på markedet, og har i den forbindelse annonceret Project SHIELD, som er en ny Android-gaming konsol fra chipsgiganten.
I bund og grund er Shield en gamingcontroller med en lille skærm tilføjet. Selvom kontrolleren stadigvæk er under udvikling lover Nvidia dog at den vil kunne levere op til 38 timers spilletid på en fuld opladning. Skærmen er en 720p HD-skærm med en dpi på 294, og Shield har indbygget Wi-Fi til download og streaming af medier.
Og skulle spiludvalget på Android ikke være nok, så kan Shield ved hjælp Nvidias GeForce Experience software streame dine PC spil fra din PC til Shield, så du kan spille fra din PC overalt i huset via dit trådløse netværk.
Nvidia melder at Shield lander i andet kvartal af 2013.
Tidligere på året skrev Facebooks applikationsudviklere iOS-versionen af Facebook helt om fra bunden for at forbedre hastigheden i applikationen. Hvor applikationen før benyttede HTML5 for at repræsentere indholdet på skærmen, så valgte Facebook her at bruge et direkte programmeringssprog som gør at programmet kan afvikles meget hurtigere.
Nu er samme tur så kommet til både Android og Windows Phone 8. Android fik sin opdatering torsdag d. 13. december sidste uge, og i går har Windows Phone 8 så også fået sin opdatering.
Det er bl.a. tale om at tidslinjen – både din egen, andres, samt nyhedsstrømmen/oversigten – er blevet markant hurtigere. Derudover er interaktionen mellem billeder og tidslinje blevet markant forbedret, hvor det nu er meget hurtigere at scrolle igennem billeder på tidslinjen, samt at man hurtigere og nemmere kan komme til at kommentere billeder. Applikationen er også blevet optimeret på andre fronter, så bl.a. meddelelser, notifikationer og lign. loader en del hurtigere end normalt. Kun albumvisninger fungerer stadigvæk relativt langsomt.
Windows Phone 8 er som nævnt også blevet opdateret med mange af de samme features, men det er ikke det eneste. Facebook har også sørget for at applikationen langt nemmere tilpasser sig forskellige skærmstørrelser af Windows Phone 8.
Opdateringerne til begge applikationer kan downloades gratis på hhv. Googles Play Store og Windows Phone Store. iOS versionen af Facebook har desuden også fået en opdatering i fredags med smårettelser samt nyt layout til tidslinien.