Vasilescu View RSS

știai ce se întâmplă dacă?
Hide details



Gusturile se discuta 15 Nov 2023 6:32 AM (last year)

Exista oameni care in tot felul de discutii, de dezbateri, iti trantesc cate o afirmatie pe care o investesc cu putere de axioma pe post de argument. Ca si cum ai avea de-a face cu un adevar universal, general valabil si pe care nu-l mai poti pune sub semnul intrebarii. Cum ar fi legea gravitatiei. Asemenea replici sunt menite sa-ti inchida gura. Sa amutesti in fata tariei lor, sa-ti pierzi sirul vorbelor si sa pleci capul smerit. Apelul la astfel de œziceri si imensa lor popularitate tradeaza insa incapacitatea de a dialoga in mod real, de a construi cu adevarat o dezbatere si incercarea de a avea œultimul cuvant prin orice mijloc.

De departe, in topul celor mai enervante clisee se situeaza œDe gustibus non est disputandum. Pe romaneste, œgusturile nu se discuta. Propozitia aceasta scurta isi iveste capul tamp ori de cate ori oamenii incearca sa stabileasca un criteriu de valoare pentru un anumit produs. Ma voi referi mai ales la produse artistice, pentru ca sunt mai familiarizata cu acest domeniu. A aparut un film. Unora le place, altora nu. A aparut o carte. Pentru unii e porcarie curata, pentru altii capodopera. Inevitabil, intr-una dintre tabere, va aparea cineva care va spune œgusturile nu se discuta, mandru nevoie mare si extrem de sigur de adevarul lui.

Eu cred ca gusturile se discuta

Caci altfel n-am avea in limba sintagme precum gusturi bune si gusturi proaste. Da, tie poate sa-ti placa sa-ti lipesti pene pe fund si sa porti pantofi cu paiete la ora de sport, dar pe mine nu ma intereseaza optiunile tale personale. Voi crede in continuare ca ai un prost gust desavarsit. Si nu, nu esti obligat sa tii cont de opinia mea.

Nici nu voi veni la tine sa iti dezlipesc penele si sa-ti dau jos paietele de pe pantofi. Le poti purta cu mandrie in continuare.

Si, in general, cam orice se discuta

Ierarhiile se creeaza in mod natural si ar fi artificial sa opresti asta. Mereu vor exista filme bune si filme proaste. Evident, perspectivele lor de judecare vor fi diferite. Insa atunci cand acorzi un calificativ, ca el sa fie unul just, (asta nu inseamna insa ca e si unicul care poate fi acordat), trebuie sa ai ca puncte de orientare anumite criterii. Asta nu pare sa inteleaga consumatorul roman de produse de arta.

Mi-ar placea ca in scolile romanesti sa se faca si ore de dezbateri. Cu profesori care sa-i invete pe elevi cum se sustine un punct de vedere. œX este bun pentru ca imi place mie! nu are nicio valoare intr-o dezbatere. Sau are aceeasi valoare cu neaosul œba pe-a ma-tii.

Cel mai dificil si mai inselator este atunci cand ai de-a face cu un produs nou lansat pe piata. Reactiile sunt la cald, timpul nu a trecut suficient intr-atat incat sa mai raceasca œmintile infierbantate, sa se sedimenteze, iar spiritul de turma are darul de a zapaci mintile consumatorilor. Azi sunt putini cei care pot sa sustina ca œZbor deasupra unui cuib de cuci, de exemplu, a fost un film prost. Atunci insa cu siguranta au fost multi.Sigur, este aproape imposibil sa ai o parere obiectiva. Atunci cand faci o judecata estetica, pe parcursul acestui demers, se implica o serie de factori care tin de personalitatea emitatorului, de modul in care a fost educat si de experienta pe care o are in domeniul respectiv. Ideal este insa ca parerile personale, modul specific in care esti construit sa nu iti influenteze in mod major verdictul. Subliniez cuvantul œideal caci obiectivitatea totala este imposibila.

Romanii, imi pare rau sa o spun, nu au cultura dezbaterilor. In cazul unui dezacord cu semnatarul unei opinii, in lipsa argumentelor, se recurge la insulte. Nu se pun in discutie parerile expuse, ci persoana autorului.

Pe langa cliseul gusturilor care nu se discuta, se mai lanseaza afirmatii de genul œCine esti tu ca sa-l critici pe X? Ia pune mana si fa tu un film mai bun/ scrie tu o carte mai buna!. Din momentul in care un produs, de orice fel, este lansat pe piata si nu tinut intr-un sertar, ferit de ochii lumii, este normal ca respectivul obiect sa starneasca reactii, sa se emita judecati de valoare asupra lui, sa fie hulit sau, din contra, apreciat. Ca sa intelegeti stupiditatea unui astfel de pseudoargument, va dau un exemplu. Sa presupunem ca eu sunt producator de salam. Dumneavoastra sunteti cumparator. Cumparati salamul si nu va place, vi se pare prea gras, prea apos, fad etc. Nu sunteti indreptatiti sa va plangeti? Ce-ati zice daca v-as da replica: œDaca voi credeti ca salamul meu nu e bun, ia tocati niste carne, amestecati niste condimente si faceti voi unul mai bun!. Pastrand proportiile, comparatia mea functioneaza.

Tot legat de filme, se mai spune A luat 10 Oscaruri!

E un film care are 10 pe imdb!. Acestea sunt argumente doar partial valabile. Si pot sta marturie eventual pentru popularitatea respectivei pelicule si nu pentru valoarea intrinseca. Cel putin Oscarurile sunt niste premii controversate in lumea criticilor de film. Mi s-a intamplat sa consider ca anumite pelicule oscarizate sunt proaste sau, din contra, sa concorde parerea mea cu cea a juriului.

De pilda, nici 30 de Oscaruri nu ma vor convinge ca œAvatar e un film bun. Ca are parti bune, asta e altceva. Doar filmul in sine poate avea puterea asta si nu cohorta de premii care i-ar putea fi acordate (intre noi fie vorba, sper sa nu se intample asa). Statuetele aurii nu sterg hilarul involuntar al unor replici sau lipsa de nuantare, de evolutie psihologica a personajelor.

Dar Brokeback Mountain, da, a fost un film bun. Ca a primit Oscar sau nu, asta e mai putin important si nu conteaza absolut deloc atunci cand judecam valoarea lui. Chiar si membrii Academiei mai dau rateuri si, cum cinematografia si arta in general nu sunt matematica, este imposibil de stabilit o singura evaluare valabila. Ideea este, indiferent de ce parte a baricadei te situezi, sa ai argumente viabile de partea ta.

Articolul Gusturile se discuta apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Prima noapte de dragoste…cine si cui daruieste? 16 Oct 2023 7:32 AM (last year)

Vine o vreme in viata fiecarei adolescente in care, fie ca are un prieten stabil sau nu, incepe sa se gandeasca la prima noapte de dragoste. Sper ca nu am ramas foarte mult in urma si ca aceste ganduri nu au invadat si pre-adolescenta – in afara unor cazuri izolate. Oricum, ideea este ca, dupa primul french kiss (da, va aduceti aminte, acela dupa care ne era frica sa nu ramanem insarcinate datorita atat naivitatii varstei cat si schimbului de fluide suspecte) imaginatia o ia razna, fluturasii zboara prin stomac si, chiar daca nu se gandeste la asta ca la o problema foarte apropiata in timp, tanara incepe sa-si inchipuie cum va fi Noaptea cea Mare.

Ei, si soseste si ea…Din pacate, noi, femeile, ii dam o importanta deosebita si avem asteptari uneori exagerate, de aceea este posibil sa fim putin dezamagite. (Fac o paranteza – Cine isi aduce aminte sa fi avut orgasm in prima noapte de dragoste sa comenteze ca sa facem o statistica)

De fapt, si subiectul de astazi este inspirat dintr-o replica masculina prinsa din zbor: ” De ce vedeti pierderea virginitatii ca pe un cadou pe care i-l faceti unui anumit barbat ? Pentru noi nu inseamna mare lucru !”. Chiar nu stiu daca este o parere des intalnita printre reprezentantii sexului tare, dar cert e ca mi s-a parut o mare magarie atunci cand am auzit-o. Venita de la un element al speciei care afirma raspicat ca ar dori ” sa fie primul ” in viata unei femei, reduce in mod surprinzator de meschin importanta unui „prim act ” care se pare ca, in realitate, este de multe ori mai valoros pentru ei decat pentru noi.

Sa revenim la importanta pe care o acorda femeia primei nopti de dragoste si sa-i raspundem impreuna domnului cu pricina. De ce ni se pare ca le daruim ceva?

Ei bine, pentru ca, in primul rand, asa am fost educate. Civilizatia a impus norme de pudoare care ne spun ca trebuie sa umblam imbracati pe strada pentru ca anumite zone al corpului nostru sunt intime si trebuie sa ramana asa. In acest context mi se pare absolut normal ca in momentul in care cuiva i se permite sa invadeze un spatiu intim si ” nebatatorit ” sa considere ca i se face un favor.

In al doilea rand, pentru ca marcheaza trecerea de la copil la femeie, cu schimbarile ei fiziologice si psihologice – care nu sunt deloc de neglijat, iar dumnealui are privilegiul de a fi prezent alaturi de noi la acest eveniment.

Mai exista si varianta in care o femeie s-a hotarat foarte greu sa faca acest pas la insistentele lui, uneori fara sa fie cu adevarat pregatita – daca nici a lua o hotarare impotriva a ceea ce-ti spune instinctul doar pentru a-i face lui pe plac nu inseamna o favoare…dar se pare ca nu va fi considerata astfel, ci mai degraba va fi insusita ca victorie personala a masculului alfa.
Nu cred ca problema cine si cui daruieste este corect ridicata, dar, din pacate, oamenii au tendinta de a clasifica lumea intr-un mod dualist superficial: alb si negru, agresori si victime, castigatori si pagubiti, persoane care ofera si persoane care primesc, observind doar la o privire mai atenta nuantele de gri si faptul ca un individ poate fi introdus in acelasi moment in ambele categorii.

Desi parerea mea este ca cei doi parteneri ofera si castiga in acelasi timp, nu pot sa nu ma intreb acum, ca urmare a afirmatiei de la care am pornit: oare nu cumva li se pare dumnealor ca ne fac un serviciu scapindu-ne de povara virginitatii ?

Articolul Prima noapte de dragoste…cine si cui daruieste? apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Povesti de dupa-amiaza, intr-un sediu CEC de cartier 19 Sep 2023 7:32 AM (last year)

Intr-o dimineata de vineri, eram la CEC. Cand sunt la CEC, cercetez mereu manichiura doamnelor de la ghisee. Este mereu interesanta. Cand se mai intampla sa fie si coada, fraternizez cu soarta trista a gardianului care sta in picioare opt ore pe zi si caruia probabil regulamentul ii interzice sa intre in vorba cu cei veniti pe acolo cu diferite treburi. Incep sa ma simt deodata George Costanza si mai am putin si-l intreb daca nu vrea un scaun.

N-o fac pentru ca mi-e teama ca isi va pierde locul de munca si pe vremea asta… La CEC, nu te simti client nici macar acum. Simti ca esti cu treburiâ€. Atmosfera pastreaza un amestec de institutie de stat cu una privata, dar inca nesigura pe picioarele ei si care plange inca dupa vremurile de mult apuse. CEC-ul este forma bancara a nostalgiei. Nostalgie financiara, numele tau e CEC!

Asa, si cum stateam eu la coada, urmarind mai o manichiura, mai o discutie, la un alt ghiseu face pasul regulamentar in fata un batranel. Care ii intinde doamnei†din fata buletinul. Era chiar un buletin, din acelea gri, de pe vremuri, cu paginile ingalbenite.

– Stiu ca e cam uzat, dar seamana cu proprietarul, zice sugubat batranul.
Functionara intinde mana si-l apuca usor, cu varfurile degetelor, abia mascandu-si repulsia, de parca ar fi pascut-o o contaminare nevazuta.
– Mda, ar cam fi cazul sa-l schimbati.
– Stiu, zice batranelul. Dar il am de 34 si ani si ma gandesc ca, daca as lua unul nou, nu ar mai fi timp pentru mine invat pe dinafara seria si numarul. tot pe ton de gluma.
– Trebuie sa-l schimbati! Nu se poate sa stati cu el in halul asta! Uite, zboara paginile din el!

In acel moment, treaba mea la CEC se terminase si a trebuit sa parasesc scena intrebandu-ma cum e posibil sa se adune atata acreala si atata insensibilitate intr-un trup firav de femeie.

Batranul acela isi anunta, intr-un mod amuzant, a la legere, inevitabilul sfarsit. Glumea cu propria-i conditie, iar varsta il face sa simta poate mai acut decat pe noi, ceilalti, faptul ca impartim toti aceeasi soarta. Facea o legatura intre evidenta populatiei si obsteasca iesire din scena. Iar functionara i-a raspuns nu in calitatea ei umana, ci in cea de rotita a unui sistem. Rotita stoarsa de umanitate pentru a se invarti cat mai eficient.

Este absurd cum am ajuns sa cream atatea institutii si servicii menite sa ne usureze existenta, sa ne faca viata mai placuta, mai suportabila. Si, in acelasi timp, este incredibil cum tocmai aceste accesorii de care incercam sa ne servim au ajuns sa ne-o complice atat de mult.

Moartea este un lucru trist

Insa s-o auzi enuntata intr-o sala plina de ghisee, pe un asemenea ton, te poate inmuia mai mult decat de obicei. Poate si datorita faptului ca se intampla intr-un mediu in care nu te astepti sa ai astfel de surprize. Marturisesc ca am iesit de acolo cu ochii intepandu-ma. In acelasi timp insa, pumnii mi se inclestau de furie din pricina functionarei ceva mai seci ca o piatra din Sahara.

M-am gandit apoi ca toti ne construim niste platose, ca nu avem cum sa mai functionam fara mecanisme de desensibilizare. Stiu ca exista meserii, precum cea de medic, de politist sau psiholog, in care sunt absolut necesare. Nu ma gandisem insa ca una dintre urmari ar putea fi acrul acela scuipat in cuvinte atunci cand cineva ne face o marturisire cat se poate de dificila, de incomoda. Chiar si atunci cand ea vine insotita de fluturarea gratioasa a unui ton jovial.
Mi-a parut rau sa constat ca functionara n-a fost la inaltimea batranelului din niciun punct de vedere. Nici in ceea ce priveste calitatea umana, nici in ceea ce priveste spiritul. Caci din aceasta perspectiva, cucoana cu manichiura cu strasuri parea mult mai aproape de moarte decat batranelul. Acesta era capabil de autoironie si, credeti-ma, e o mare calitate. Pe cand ea, ce umanitate mai pastra in spatele monitorului ei si a tacanitului pe taste?

Cu atatea retele sociale, forumuri, cluburi, asociatii si organizatii, suntem din ce in ce mai putin capabili sa socializam, iar capacitatile noastre de empatie tind catre zero. Cineva imi spunea zilele trecute ca si-a construit, in mod constient, un mecanism de izolare fata de lumea din jur. Si ca se simte protejat. In coconul lui, nimic rau nu i se poate intampla. Se simte izolat de plebe si de suferinta. Boala, agresiunea, violenta, saracia din jur sunt niste lucruri dezagreabile cu care nu vrea sa aiba de-a face.

Probabil acelasi lucru si-l propusese si functionara de la CEC. Ceea ce nu stiu oamenii cu platose este cat de fragile sunt acestea si cat se inutile se pot dovedi in anumite circumstante. Ele pot rezista unui razboi nuclear, dar o insulta, o vorba rea, indiferenta cuiva important le pot narui ca pe niste armuri de nisip ce se prabusesc odata ce apa ce le tinea legate s-a evaporat. Daca te dresezi intru insensibilitate, poti sa mai ai totusi parte de surprize. Si sa nu stii sa le faci fata.

Articolul Povesti de dupa-amiaza, intr-un sediu CEC de cartier apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Voi solidarizati cu mahalagismul? 16 Aug 2023 7:32 AM (last year)

Ca tot s-a proliferat un apel la solidaritate, am zis sa nu fiu neam prost si sa ma alatur si eu vocilor indignate de modul barbar, total impertinent si neadecvat in care a fost tratata marea jurnalista a neamului nostru, luptatoarea intru libertate si adevar, o adevarata doamna, intruchipare a elegantei, echidistantei si profesionalismului, moderatoarea Gabriela Vranceanu-Firea de catre pdl-istul Cristian Boureanu. Batai de tobe, petale de trandafiri rosii si panglici, va rog frumos, pentru a celebra cum se cuvine solemnitatea momentului. Glumesc, desigur.

S-a vazut deja de ceva vreme ca mai toata suflarea analisto-observatoro-jurnalista de la Realitatea Tv si Antene isi umfla in fiecare zi plamanii cat mai puternic, isi umple obrajii cu vorbe dure si cu intrebari mitraliate si vine apoi sa traga la socoteala puterea cea corupta, incompetenta, impertinenta si mincinoasa. Si nici nu zic macar ca respectivii œoficiali n-ar merita sa fie scuturati strasnic. Dar ce s-a vazut la Antena 1, in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea, nu a fost vreo satira inteligenta, nici vreun pamflet intepator, ci a fost o cearta de cate.

Am inteles ca trustul Intact il va da in judecata pe Cristian Boureanu si cere si altor institutii de presa sa-si exprime solidaritatea pentru cauza lor! Asta numesc eu tupeu. Da, Vranceanu Firea a fost jignita, insa numai dupa ce a jignit prima. Daca lucra la BBC, a doua zi isi semna demisia. Si apoi incerca sa-si caute de lucru la un ziar prin provincie, scriind articole de maxim interes despre productivitatea la cultura de sunatoare de pe tarlaua periferica. Dar, la noi, este victimizata. Stiu ca Boureanu este un invitat agresiv, l-am mai vazut si cu alte ocazii. De aceasta data insa, a fost provocat si ras-provocat. Si nu intr-un sens inteligent. Dupa ce a incercat in zadar sa expuna punctul sau de vedere cu privire la reducerile bugetare, dupa ce Ludovic Orban a perorat netulburat fiind, Boureanu a fost somat sa raspunda la intrebare, alternativa fiind parasirea studioului.

Cand a devenit evidenta indignarea acestuia, cu un tact jurnalistic de prima mana, moderatoarea s-a interesat asupra meniului pe care acesta l-a servit, urmand si alte chestionari cu privire la starea de sanatate (Aveti febra, ati mancat ceva stricat etc). Boureanu a reactionat ca un politician neexperimentat. In asemenea situatii, se cere mult sange rece de care acesta s-a dovedit incapabil. A insinuat ca Vranceanu Firea are un amant, urmand din partea acesteia o replica in oglinda, tot cu o aluzie de sorginte adulterina. Iar de aici incolo totul a alunecat pe o panta si mai abrupta in abjectie, la capatul careia nu se mai afla decat o mocirla in care s-au balacit cu egala voluptate atat invitatul, cat si jurnalista.

Probabil intregul eveniment ar fi facut ecouri vreo doua zile, apoi s-ar fi stins ca undele provocate de aruncarea unei pietricele intr-un put. Insa, nu. Pentru ca sefii Gabrielei Vranceanu Firea, in loc sa-i scada salariul, ameninta cu trimiteri in judecata si mai au si pretentii de solidaritate din partea restului presei. Unii, a caror judecata mi-e greu s-o incadrez, lucru de la care ma abtin si din delicatete, s-au grabit sa il infiereze pe Boureanu “ lucru bine meritat, nu zic nu “ si s-o spele prin vorbe dulci de compatimire pe moderatoarea Antenelor “ gest necuvenit, in ceea ce ma priveste. De fapt, nici nu cred ca mai uzam corect acest substantiv tocmai datorita lipsei acute de œmoderatie din interventiile dumneaei.

Stiu ca un jurnalist bun trebuie sa fie incisiv. Stiu ca trebuie sa-i provoci pe invitati, insa nu asa. Dupa cum spune colega mea Raluca, trebuie sa-i faci sa se certe intre ei, nu sa te certi tu cu ei. Aici, Gabriela Vranceanu Firea a esuat lamentabil. Mai mult decat atat, la un moment dat, a cerut sprijinul invitatului din partea PSD, Liviu Dragnea. Asta ar fi fost de-a dreptul amuzant daca nu ar fi fost jalnic.

Nu mai este nimeni, cred, atat de naiv incat sa-si imagineze ca jurnalistii sunt obiectivi. Pana la urma, ar fi total utopic sa ai asemenea pretentii. Ce ar fi de dorit ar fi mai multa transparenta si ceva mai multa consecventa. In Spania, de pilda, se stie dintotdeauna ca El Pais este un ziar de stanga. La fel, despre Le Monde-ul frantuzesc. Ceea ce putem insa incrimina este absenta unor anumite aparente, absenta unei conduite, a intelegerii ca, si daca un invitat reprezinta partea adversa, ramane invitat si trebuie sa-l lasi sa vorbeasca! Macar atat. Obligatia ta, ca gazda a emisiunii, este asigurarea unui climat respirabil, a respectului, a mentinerii unei atmosfere civilizate. In niciun caz, moderatorul nu trebuie sa fie el cel care viciaza aerul. In restul timpului, am inteles de la doamna Gabriela Vranceanu Firea ca este adepta unui limbaj elevat. Pacat ca nu asta se vede.

Si, pentru ca in zilele noastre, nu poti avea o opinie fara a fi banuit ca esti œmanjit , ca esti œ remunerat de o parte sau alta sau ca ai anumite simpatii, tin sa precizez de la bun inceput ca nu l-am votat pe Basescu si ca sunt, de cand am drept de vot, o votanta PNL. Asta pentru cei care m-ar fi banuit de anumite simpatii orange.

UPDATE: Postul Antena 3 a fost amendat de CNA cu 18 000 lei pentru „degenerarea limbajului folosit, pentru lipsa de impartialitate a moderatoarei si pentru faptul ca nu a asigurat echilibrul intre opozitie si putere, in studio”.

Articolul Voi solidarizati cu mahalagismul? apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Cum ne ferim de Helicobacter Pylori? 24 Jul 2023 7:32 AM (last year)

Bacteria Helicobacter Pylori a fost descoperita acum 30 de ani si s-a dovedit ca stand la baza dezvoltarii leziunilor gastrice si duodenale ca: inflamatia mucoasei gastrice, gastrita atrofica si cancerul gastric.

Pentru ca nu prezinta in majoritatea cazurilor simptome si pentru ca nu exista un tratament care sa garanteze eradicarea infectiei, tine in primul rand de noi sa ne ferim pe cat posibil de aceasta bacterie. Bineinteles ca nu ne putem proteja 100%, din moment ce exista multiple posibilitati de contaminare, Helicobacter afandu-se aproape oriunde in mediul inconjurator.

Grija noatra trebuie concentrata in primul rand pe igiena: o spalare adecvata a mainilor inainte de fiecare masa, spalarea corecta a fructelor, fierberea corespunzatoare a legumelor si a carnii inainte de a fi consumate. Mancarea gatita este o sursa mult diminuata de contaminare, deoarece bacteria este distrusa prin fierbere. Mare grija la consumul lactatelor!

Este recomandat sa consumati suc de merisor, de grapefuit rosu, alaturi de brocoli. Daca aceste alimente sunt incluse in alimentatia noastra, riscul contaminarii se diminueaza, fiind alimente care lupta eficient cu Helicobacter, pe cale naturala. De asemenea, tratamentele naturiste indicate sunt ceaiurile de obligeana, tinctura de cimbru si de propolis, combinate.

Helicobacter pylori este o bacterie care poate cauza infecții în stomac și în partea superioară a intestinului subțire. Aceasta este o cauză comună a ulcerelor gastrice și duodenale și poate cauza, de asemenea, alte probleme de sănătate, cum ar fi inflamația stomacului (gastrită) și cancerul gastric.

Helicobacter pylori se poate transmite prin contactul oral-oral, prin apă contaminată sau prin alimente contaminate. Majoritatea persoanelor care se infectează cu această bacterie nu prezintă simptome, dar la unii poate cauza disconfort abdominal, arsuri la stomac și greață.

Diagnosticarea infecției cu Helicobacter pylori se poate face prin testarea sângelui pentru anticorpi împotriva bacteriei, prin efectuarea unei endoscopii pentru a colecta țesut pentru testare șu prin administrarea de medicamente care conțin urea marcată cu radioizotopi pentru a testa nivelul de hidrogen în aerul expirat.

Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori implică administrarea de antibiotice pentru a o ucide și de medicamente pentru a împiedica formarea ulcerelor și a reduce disconfortul abdominal. Tratamentul poate dura până la o săptămână și poate fi necesară o a doua cursă de tratament dacă infecția nu este complet eradicată.

Prevenirea infecției cu Helicobacter pylori include spălarea frecventă a mâinilor, evitarea consumului de apă contaminată și a alimentelor contaminate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, care pot slăbi mucoasa stomacului și fac mai ușor pentru bacterie să se stabilească și să se multiplice.

Articolul Cum ne ferim de Helicobacter Pylori? apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Codul bunelor maniere la copii 16 Jun 2023 7:32 AM (last year)

Educatia copilului este o etapa importanta pentru parinti, mai ales ca ea nu se termina niciodata, tot timpul cei mici au ceva de invatat si de retinut de la parintii lor, care le doresc tot binele din lume.

Pentru ca foarte multi micuti copii preiau din comportamentul parintilor , este foarte important ca voi sa aveti un stil de viata echilibrat si sa le permiteti ca ei sa invete ce este mai bun de la voi. Inca de cand este mic copilul trebuie sa invete codul bunelor maniere, pe care il va aplica zilnic atat in societate ( la gradinita, scoala ), cat si acasa ( cu familia, rudele, prietenii ).

Cele mai importante reguli de purtare pe care copilul trebuie sa le invete tin de comunicare: „Buna ziua”, „La revedere”, „Te rog” si „Multumesc” sunt primele reguli cu care micutul trebuie sa se familiarizeze si sa le foloseasca.Cel mai simplu mod de a le invata este sa le folositi cat mai des in casa. Cere-i ajutorul copilului tau, folosind formulele politicoase de adresare, iar el cu siguranta iti va urma exemplul in cel mai scurt timp.

Pentru a educa copii corespunzator, trebuie sa adoptati o atitudine vesela, glumeata, dar in acelasi timp serioasa. Chiar si cand gresesc, este bine le corectam greselile cu calm si fermitate, fara tipete sau cuvinte urate, pentru ca nu obtinem decat inversul de cele mai multe ori. Pe langa aceste norme de politete, cei mici au de invatat si regulile de purtare in societate: atunci cand iau masa in oras, atunci cand merg in vizita sau se joaca cu alti micuti de varsta lor.

Nu este deloc usor sa educi un copil, insa cred ca aceasta este menirea parintilor, aceea de a le oferi posibilitatea sa se dezvolte frumos, in pace si armonie cu cei din jur.

Daca vrei ca micutul sa iti arate respect, trebuie sa-l respecti la randul tau si sa-l tratezi cu maturitate si intelegere. Numai adoptand aceasta atitudine, cei mici vor copia modelul parintilor si vor ajunge oamenii responsabili si politicosi de care avem nevoie.

Articolul Codul bunelor maniere la copii apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Ce sunt trombocitele 22 May 2023 7:32 AM (last year)

Trombocitele, alaturi de eritrocite si leucocite, formeaza componenta celulara a sangelui (elementele figurate ale sangelui). Trombocitele sau plachetele sangvine se formeaza in maduva osoasa, productia fiind influentata de hormonul trombopoetina sintetizat de ficat, si au o durata de viata de aproximativ 10 zile. Doua treimi din numarul total al trombocitelor se afla in sange si o treime in splina, acesta fiind si locul in care ele sunt distruse. Rolul lor consta in oprirea sangerarii, ajutand la coagularea sangelui (hemostaza) contribuind la formarea dopului plachetar.

Acest fenomen apare atunci cand peretele unui vas de sange este lezat. Atunci, trobocitele isi maresc dimensiunile, capata o forma neregulata si adera la zonele lezate ale peretelui vasului. De asemenea ele au rol si in repararea rapida a unor orificii care apar in vasele mici, acest lucru realizandu-se de cateva ori pe zi. Concentatia normala in sange a plechetelor este de 150.000-300.000-450.000/mm cub. O concentratie mai mica sau mai mare de trombocite determina aparitia trombocitopeniei, respectiv a trombocitozei.

Trombocitele sunt fragmente de celule sanguine numite plachete care joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Sunt produse în măduva osoasă și sunt mai mici decât celulele roșii sau albe din sânge. Trombocitele au forma unor discuri plat și sunt înconjurate de o membrană externă.

Când vasele de sânge sunt lezate, trombocitele sunt eliberate în sânge și se adună la locul leziunii. Acestea conțin proteine numite trombine care ajută la coagularea sângelui și la formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru ajută la oprirea sângerării și la protejarea organismului de pierderile de sânge.

Trombocitele sunt importante pentru menținerea sănătății vaselor de sânge și pentru prevenirea formării de cheaguri de sânge în vasele de sânge. Cheagurile de sânge pot bloca fluxul de sânge către anumite părți ale organismului și pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Un nivel scăzut de trombocite din sânge se numește trombocitopenie și poate fi cauzat de diverse probleme de sănătate, cum ar fi anemia, infecțiile sau utilizarea unor medicamente care afectează producția de trombocite. Un nivel crescut de trombocite din sânge se numește trombocitoză și poate fi cauzată de infecții, boli de ficat sau de sânge, sau de utilizarea unor medicamente care cresc numărul de trombocite.

Este important să mențineți un nivel sănătos de trombocite în sânge prin menținerea unei diete echilibrate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool și prin evitarea expunerii la factori de stres. Dacă aveți probleme cu nivelul de trombocite din sânge, este important să discutați cu medicul dvs. pentru a determina cauza

Articolul Ce sunt trombocitele apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Ce este anxietatea? 11 Apr 2023 7:32 AM (2 years ago)

Anxietatea este o stare afectiva caracterizata printr-un sentiment nedefinit de insecuritate, tensiune psihica constanta, teama nejustificata sau lipsa de incredere in propria persoana. Aceasta problema afecteaza un procent destul de mare din populatie si de multe ori necesita tratament, dar exista si forme de anxietate mai putin severe cum ar fi frica de pianjeni.

Componenta psihica se manifecta prin senzatie de pericol iminent si sentimentul neputintei, iar reactiile fizice constau in palpitatii, tremurat, senzatie de sufocare sau dificultati in respiratie. Anxietatea si stresul pot constitui premisele atacurilor de panica. Acestea se manifesta prin senzatii puternice de anxietate si moarte iminenta, desi se petrec in momente in care viata nu este pusa in pericol in niciun fel.

De ce apare anxietatea?

Este normal să experimentați anxietate din când în când, dar dacă simțiți că anxietatea vă afectează negativ calitatea vieții, este important să vă adresați unui medic sau unui psiholog. Există multe cauze posibile pentru anxietate, inclusiv factori genetici, stilul de viață, istoricul medical și personal și alți factori.

Un profesionist poate ajuta să identifice cauza anxietății și să vă ofere opțiuni de tratament care pot să vă ajute să vă îmbunătățiți simptomele. Este important să vă adresați anxietății pentru a putea trăi o viață mai plină și mai echilibrată.

Este anxietatea o boala?

Anxietatea este un tip de tulburare de dispoziție care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Simptomele anxietății pot include sentimente de îngrijorare sau teamă, palpitatii, transpirație, dificultăți de concentrare și tulburări de somn. Anxietatea poate fi cauzată de factori cum ar fi stresul, istoricul medical și personal, tulburările de dispoziție și alți factori. Anxietatea poate fi tratată prin terapie cognitiv-comportamentală, medicamente sau o combinație a ambelor. Este important să vă adresați anxietății pentru a putea trăi o viață mai plină și mai echilibrată.

Terapie

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie eficientă pentru tratarea anxietății. TCC se concentrează pe modul în care gândurile și comportamentele dvs. influențează starea dvs. emoțională și fizică. În TCC, veți învăța să recunoașteți gândurile negative sau distorsionate care contribuie la anxietatea dvs. și să le înlocuiți cu gânduri mai realiste și mai pozitive. De asemenea, veți învăța să faceți schimbări în comportamentul dvs. pentru a face față anxietății.

Alte forme de terapie care pot ajuta la gestionarea anxietății includ terapia cognitivă, terapia de expunere și terapia de acceptare și angajare (ACT). Medicamentele pot, de asemenea, să fie folosite pentru a trata anxietatea, inclusiv antidepresivele, medicamentele de tipul benzodiazepinelor și beta-blocantele. Este important să discutați cu medicul dvs. sau cu un profesionist de sănătate mintală pentru a determina care este opțiunea de tratament cea mai potrivită pentru dvs.

Articolul Ce este anxietatea? apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Cum se curata fierul de calcat 16 Mar 2023 7:32 AM (2 years ago)

Majoritatea fiarelor de calcat comercializate in ziua azi au o talpa nonaderenta, dintr-un material teflonat, care nu necesita curatire, pentru ca nu se murdareste. Ei bine, daca totusi vom uita fierul de calcat pe o haina, mai ales daca materialul textil e partial sau in totalitate sintetic… S-ar putea ca nimic sa nu fie chiar atat de antiaderent!

Oricum, pentru curatirea talpii fierului de calcat exista solutii speciale, pe care le gasim in principiu in aceleasi magazine de electrocasnice de unde am cumpara un fier nou, sau in magazinele de bricolaj. In cazul acestor solutii, se vor respecta instructiunile producatorului.

Daca totusi avem nevoie de o curatire rapida, cu ce se gaseste prin casa, atunci avem nevoie de un praf fin, care sa aiba rol abraziv: putem folosi praf de creta, bicarbonat de sodiu, sau chiar sare fina de bucatarie. Praful se dizolva in putina apa, pentru a forma o pasta abraziva, cu care se freaca bine talpa fierului, folosind o carpa sau o periuta uzata de dinti. La final, se sterge energic talpa fierului cu o carpa aspra.

In cazul unui fier de calcat vechi sau de care s-a lipit foarte tare murdaria, nu vom avea de ales: va trebui sa cumparam doua bucati de smirghel: una de granulatie 800-1000, alta de granulatie 1500-2000. Mai intai vom freca cu prima (cea un pic mai aspra), pana vom elimina reziduurile. Apoi vom da luciu folosind a doua bucata de smirghel.

Daca vreti sa curati sistemul de aburi al fierului – iar solutiile speciale vi se par nejustificat de scumpe – e simplu: umpleti fierul cu un amestec de jumatate apa, jumatate otet (otet din cel mai ieftin, cu 9 grade acetice, nu folositi otet de mere sau balsamic!), lasati-l asa minim 30 de minute, apoi incingeti fierul si lasati-l sa „scuipe” amestecul. Daca e nevoie, repetati! Acest truc e valabil si in cazul masinilor de spalat sau al filtrelor de cafea cu depuneri de piatra, insa nu uitati ca dupa curatire, cel putin o data, trebuie folosite „pe sec” – adica fara haine, respectiv fara cafea – pentru a permite mirosului de otet sa dispara.

De ce rugineste fierul de calcat?

Fierul de calcat poate rugini dacă nu este întreținut corespunzător. Rugina apare atunci când fierul de calcat este expus la umiditate și nu este uscat complet după fiecare utilizare. De asemenea, dacă fierul de calcat este depozitat într-un loc umed sau într-un loc în care este expus la umezeală, acesta poate dezvolta rugină.

Pentru a preveni rugina, este important să îți cureți fierul de calcat după fiecare utilizare și să îl usuci complet înainte de a-l depozita. De asemenea, ar trebui să îl depozitezi într-un loc uscat și bine ventilat, unde umiditatea nu poate ajunge la el.

Dacă fierul de calcat a început deja să ruginească, poți încerca să îndepărtezi rugina cu ajutorul unui agent de curățare pentru fier de calcat sau cu ajutorul unei soluții de curățare făcute acasă. După ce ai îndepărtat rugina, asigură-te că îți cureți fierul de calcat de fiecare dată după utilizare și că îl usuci complet pentru a preveni apariția ruginei în viitor.

De ce se prind scame pe fierul de calcat?

Scamele pe fierul de calcat pot apărea din cauza acumulării de depuneri și reziduuri pe suprafața acestuia. Acestea pot fi rezultatul folosirii fierului de calcat pe diferite tipuri de țesături, cum ar fi lâna sau poliesterul, sau pot fi cauzate de depunerile de calcar din apă.

Pentru a îndepărta scamele de pe fierul de calcat, poți folosi un produs de curățare special pentru fier de calcat sau poți prepara o soluție de curățare acasă din apă și oțet. După ce ai preparat soluția, toarn-o într-un vas mai mare și înmuie fierul de calcat în aceasta timp de câteva minute. Folosește apoi o cârpă sau un burete pentru a îndepărta scamele de pe suprafața fierului de calcat.

După ce ai îndepărtat scamele, asigură-te că ștergi bine fierul de calcat pentru a îndepărta orice rest de soluție de curățare. După ce ai terminat de curățat, asigură-te că îți usuci fierul de calcat complet înainte de a-l depozita sau de a-l folosi din nou.

Este important să îți cureți fierul de calcat regulat pentru a îl menține în cea mai bună stare posibilă și pentru a preveni apariția scamelelor sau a altor depuneri pe suprafața acestuia.

Articolul Cum se curata fierul de calcat apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?

Beneficiile vinului roșu pentru sănătate 10 Mar 2023 4:47 AM (2 years ago)

Vinul roșu și beneficiile acestuia asupra sănătății au fost studiate timp îndelungat. În urma acestor studii s-au demonstrat unele avantaje a consumului moderat de vin.

Medicii însă nu recomandă începerea consumului de alcool doar pentru beneficiile asupra sănătății însă dacă oricum obișnuiți să vă bucurați de un pahar de vin din când în când, puteți afla acum cum vă ajută din punct de vedere al sănătății.

Cu secole în urmă vinul era folosit pentru a trata diferite afecțiuni. În mănăstiri se credea că longevitatea călugărilor se datora tocmai datorită consumului regulat și moderat de vin.

Ca să înțelegem beneficiile vinului roșu trebuie să înțelegem că o paletă largă sunt bazate pe prezența unui compus numit resveratrol. Acesta provine din coaja strugurilor roșii și are rolul de a proteja împotriva fungilor, bacteriilor și radiaților UV.

Vinul roșu și flora bacteriană

Vinul are multe beneficii asupra sănătății. Unul din acestea este chiar și asupra florei bacteriene. Studii recente arată că persoanele care consumă regulat vin au o floră bacteriană mult mai diversificată comparativ cu cele care nu consumă vin. Studiile arată că un consum rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, este suficient pentru a se observa rezultate.

Citește și despre: Beneficiile vinului alb asupra sănătății

Aparatul cardiovascular

Consumul moderat de vin roșu scade tensiunea arterială, previne afecțiunile vaselor de sânge prin scăderea colesterolul LDL ( colesterolul „rău”), păstrând un nivel normal al colesterolului HDL (colesterolul „bun”).

Mai mult, un studiu a demonstrat faptul că un consum moderat de vin poate crește cantitatea de Omega-3 din plasmă. Prin numeroasele roluri ale Omega-3 este inclus și protecția aparatului cardiovascular.

Protecția creierului după AVC

Studiile au demonstrat că prin consumul regulat și moderat de alcool crește nivelul unor enzime care au rolul de a proteja celulele sistemului nervos. Când are loc un atac vascular cerebral, sistemul nervos este mai pregătit să se apere datorită nivelului ridicat de enzime.

Alte beneficii secundare ale vinului roșu

Scade riscul de cancer – studiile au arătat o scădere a riscului unor tipuri de cancer cum ar fi cancerul de colon, cancerul de prostată sau cancerul ovarian la persoanele care consumă regular vin roșu.

Scade riscul demenței – în urma unor studii recente s-a demonstrat o scădere a riscului demenței la persoanele de peste 55 de ani în urma consumului moderat de alcool. Acest efect pare să nu fie influențat de tipul alcoolului consumat.

Scade riscul depresiei – s-a demonstrat că un consum ușor-moderat de vin scade incidența depresiei, în schimb un consum crescut de vin sau alte băuturi alcoolice crește substanțial riscul acestei afecțiuni.
Vinul roșu și diabetul – consumul moderat de vin duce la scăderea rezistenței la insulină a celulelor. Mai mult, alcoolul din vin a fost asociat cu scăderea riscului de diabet de tip 2.

În concluzie, cu toate că vinul roșu are unele beneficii pentru sănătate, nici unul din acestea nu îndeamnă la consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Există metode eficiente pentru îmbunătățirea stării de sănătate care nu implică consumul de alcool. Cu toate acestea, dacă te regăsești printre cei ce se bucură din când în când de un pahar de vin, ca noi, te poți bucura concomitent și de beneficiile asupra sănătății tale.

Articolul Beneficiile vinului roșu pentru sănătate apare prima dată în Vasilescu.

Add post to Blinklist Add post to Blogmarks Add post to del.icio.us Digg this! Add post to My Web 2.0 Add post to Newsvine Add post to Reddit Add post to Simpy Who's linking to this post?